UNIVERSITATEA "BABEŞ-BOLYAI" CLUJ-NAPOCA

FACULTATEA DE MATEMATICĂ ŞI INFORMATICĂ


Romanian  English
Mathematics
ubb



Aceasta este pagina web a proiectului:

Dezvoltarea unor parteneriate de cercetare în vederea integrării europene a matematicii de vârf româneşti în domeniile analizei neliniare, topologiei diferenţiale şi ale aplicaţiilor acestora  (Contract  130/2006,  CEEX III/P-INT-VIZ)

Acest proiect are două componente fundamentale. Pe de o parte, se urmăreşte întărirea colaborării S/T pe termen lung, prin crearea unei reţele complexe de cercetare pe plan european care să realizeze interconectarea diferitelor centre de cercetare la nivel european ce activează în acest domeniu. Colaborările deja existente dintre membrii echipei noastre cu specialişti din centre localizate in spatiul european, în ţări ca Austria, Franta, Germania, Italia, Polonia si Ungaria, sunt punctul de plecare pentru dezvoltarea unei reţele solide de cercetare care va facilita o mai bună integrare a efortului de cercetare, dar şi o corelare a programelor  naţionale specifice de cercetare din domeniu. Feedback-ul obţinut în urma lansării acestei propuneri de proiect din partea centrelor vizate, subliniază atât oportunitatea acestei iniţiative, cât şi sprijinul de care ea se bucură printre specialiştii de renume din domeniu. În acest fel, proiectul va contribui la întărirea European Research Area (ERA) şi la realizarea obiectivelor politicii comunitare de CDI.
Pe de alta parte, se are în vedere creşterea vizibilităţii cercetării matematice de vârf românesti, precum şi punerea în valoare a competenţelor si a potenţialului de cercetare existent la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, prin contacte directe, schimburi de idei, opinii şi specialişti, precum şi prin organizarea unor evenimente ştiintifice de anvergură, şcoli de vară şi conferinţe, unele dintre ele, seminarul Sophus Lie, organizate în premieră în România. Se au în vedere atât stagii de cercetare ale membrilor echipei, cât şi invitarea unor personalităţi marcante ale ariei specifice acestui proiect, în vederea creării unei veritabile reţele de cercetare prin care să se realizeze o interconectare permanentă şi eficientă la fluxul principal de idei ştiinţifice şi de rezultate de specialitate care sunt vehiculate acum în aceste centre de vârf ale cercetării de specialitate din Europa.
Tematica abordată în cadrul acestui proiect acoperă un spectru larg de domenii de vârf şi de mare actualitate din cadrul cercetărilor matematice din ultimii ani, incluzând calculul variaţional, teoria punctelor critice, teoria Lie şi aplicaţii ale lor (de exemplu la studiul ecuaţiilor diferenţiale), omologia ciclică şi geometria necomutativă.
Acest proiect porneşte de la premisa că simpla obţinere de rezultate ştiinţifice şi diseminarea lor în comunitatea internaţională nu sunt suficiente pentru integrarea unui centru de cercetare în conştiinţa europeana. Această integrare are o solidă componentă ştiinţifică, dar şi una socială şi culturală. În acest scop, am prevăzut, pe lângă stagii de cercetare ale membrilor echipei noastre în centrele de specialitate amintite mai sus, şi punerea în valoare a competenţelor şi potenţialului de cercetare existent la Universitatea Babeş-Bolyai şi în România, atragerea de cercetători de prestigiu din comunitatea ştiinţifică recunoscută pe plan internaţional şi in special european, precum şi pregătirea unor proiecte comune pentru viitorul Program Cadru 7 al Comisiei Europene.
Se are în vedere creşterea atractivităţii cercetării matematice pentru generaţiile viitoare de cercetători, prin deschiderea unor posibilităţi de cercetare concrete pentru tinerii cercetători, precum şi aducerea actualilor studenţi, masteranzi şi doctoranzi la nivelul de cunoştinţe obiectiv necesar pentru ca aceştia să poată apoi activa cu succes în cadrul extins al acestei arii de cercetare.